Sockeraktivisten


I går visade SVT dokumentären Sockeraktivisten. Det är tvåbarnsmamman Andrea Culková från Tjeckien som står bakom. Hon drabbas av graviddiabetes under sin tredje graviditet och måste undvika all form av socker. Trots att hon påverkar hela familjens hälsa till det bättre möts hon av oförstående och motstånd av sina närmaste. Hon ger sig ut på en resa för att ta reda på mer.

Koppling mellan processat socker och diabetes

Richard Bodnar, Professor i psykologi på City University of New York, Queens College förklarar att när man äter socker ökar mängden glukos, vilket framkallar hyperglykemi (högt blodsocker). Vad som händer då är att insulinet tar glukosen och flyttar det till fett och muskler. Det skapar hypoglukemi (lågt blodsocker) och då behöver man mer socker och äter igen. Man äter inte för att man är hungrig utan för att det är ett psykiskt behov som ger fysiologiska effekter. På lång sikt blir det typ 2 diabetes. 

Koppling mellan socker och ADHD?

Läser man på internet hävdas det att koppling mellan socker och ADHD inte finns. Yoko Nomura hävdar det motsatta. Hon är klinisk forskare och docent på CUNY, Queens College.  Hon säger att när bebisen föds märks det inte så mycket. Men när barnet börjar förskola brukar man se om de är hyperaktiva. De kan ha svårt att koncentrera sig. Det kan var ADHD eller någon annan neurologisk störning. Det kan finnas ett samband med schizofreni senare i livet och kanske alzheimers.

Kosten påverkar immunsystemet

Brian Hu, Molekylärbiolog på Mount Sinai School of Medicine i New York berättar att om man dricker läsk varje dag förändras tarmfloran. En ohälsosam kost under graviditeten förändrar mammans tarmflora. Det påverkar i sin tur bebisens tarmflora och ökar risken för neurologiska sjukdomar som Autism, ADHD, Parkinson, Astma, inflammatorisk tarmsjukdom och annat kopplat till ett dysfunktionellt immunförsvar. 

Bebisen skyddas av moderkakan. Men socker skyddar den inte mot. Äter man mycket socker får även bebisen i sig det. Bebisen kan inte använda energin som kunde ha använts för att utveckla hjärnan eller huden. All energi går till bukspottskörteln för att sänka sockernivån.

Korrupt bransch 

Journalisten Gary Taubes samlade bevis mot sockerindustrin i tre år. Han berättar att Fred Stares som grundade och ledde näringsavdelningen på Harvard, skrev en lång rapport om socker. Det stod ingenstans att sockerindustrin låg bakom finansieringen av rapporten. FDA, USA´s Livsmedlesverk kom fram till att socker är ofarligt, baserat på Freds rapport. EFSA, Europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet, har funnit at Aspartam är ofarligt. Av nitton forskare hade tolv branschkopplingar och sju hade arbetat på företag som säljer Aspartam. Filmen berättar om fler kopplingar.

Dum av socker 

Forskare har funnit att socker fördummar barnen. Barn med metabolt syndrom visade sig ha mindre hippcampus. De presterar betydligt sämre i skolan i exempelvis läsning och matte. Ändå visas lite förståelse för frågan bland rektorer och föräldrar. Skolmaten är fortfarande näringsfattig och sockerrik.

Andrea´s son

Andreas familj äter sockerfritt och hoppas att sonens immunförsvar skall bli bättre och att risken för att han får diabetes eller hjärnsjukdomar minskar. Men det är svårt. För socker finns i allt.
Andreas son Velen föds med svår neonatal gulsot, vilket är vanligt hos barn till diabetesmödrar. Han är trött och vill inte äta. När Velen är 2 år vet de fortfarande inte om hans hjärna klarat sig. Han verkar olik sina syskon. Andrea funderar förstås över om hennes diabetes och sockerintag haft del i det. Vid tre års ålder pratar han fortfarande inte.

Många politiker lider av metabolt syndrom och diabetes. Typ 2 diabetes i medelåldern sägs försämra närminnet, koncentrationssvårigheter och den kognitiva förmågan. Är det därför politikerna är så ineffektiva, undrar Andrea...

Se filmen: