Intro DietSå här tar du dig igenom introdieten. Viktig är att läsa boken "Gut and Psychology Syndrome" för att bättre förstå bakomliggande mekanismer. Denna sida är upprättad som ett stöd.


Steg 1

Buljong gjord på kött eller fisk verkar lugnande på en inflammerad tarm. Kycklingbuljong är särskilt mild för magen och är bra att börja med. Recept på kycklingbuljong hittar du här. Gör en soppa eller gryta på buljongen genom att koka upp buljongen, tillsätt några av grönsakerna från listan över tillåtna livsmedel, exempelvis broccoli, blomkål, gul lök, squash, morötter och låt sjuda i 20-25 minuter. Tillsätt sedan kött från buljongkoket och värm upp tillsammans med 1-2 msk riven vitlök. Ta från värmen. Mixa med mixer eller servera som den är. Tillsätt probiotiskt livsmedel i varje portion soppa. Ät soppan så ofta du vill under dagen. 

Införande av probiotika: Probiotiskt livsmedel kan vara antingen mjölkbaserat eller växtbaserat. Exempelvis surkålsjuice eller yoghurt som syras hemma. Börja med 1-2 teskedar om dagen i 2-5 dagar för att sedan öka till 3-4 teskedar lika många dagar och så vidare tills du klarar ett par teskedar i varje portion soppa. 

Drick ingefära te efter och mellan måltider.

Steg 2

Lägg till råa äggulor i soppan. Börja med en äggula om dagen och öka gradvis tills varje portion innehåller en äggula. 

Lägg till mer probiotika i varje portion.

Introducera fermenterad fisk. Börja med en bit om dagen och öka gradvis.

Introducera hemgjord Ghee. Börja med 1 tsk och öka gradvis.

Steg 3

Lägg till mosad avokado i soppan. Börja med några teskedar och öka. 

Lägg till pannkakor. Stek i ghee, gåsfett, ankfett eller kokosolja.

Lägg till ägg, försiktigt stekta eller som äggröra med massor av fett. Servera med avokado och kokta grönsaker. Kokt lök är särskilt bra för matsmältningen och för immunförsvaret. 

Introducera surkål och fermenterade grönsaker. Börja med en liten mängd och öka till totalt 1-2 matskedar surkål eller fermenterade grönsaker per måltid.

Steg 4

Lägg till kött som är kokt eller ugnsstekt. Köttet skall ännu inte stekas eller grillas. Undvik bitar som blivit bruna eller brända. 

Lägg till några droppar kallpressad, ekologisk olivolja till varje måltid. Öka gradvis till 1-2 matskedar per måltid.

Inför färskpressad juice. Börja med några matskedar morotsjuice. Drick utspätt med lite varmt vatten eller hemgjord yoghurt. När ett helt glas tolereras, tillsätt juice av selleri, gröna blad och färsk mynta. Drick på tom mage direkt på morgonen och mitt på dagen.

Lägg till bröd. Brödet kan bakas på nötmjöl, zucchini, fett och zucchini. Börja med en liten bit varje dag och öka mängden gradvis. Här finns ett recept som kan användas: Zucchinibröd.

Steg 5

Lägg till kokt äpple. Skala, kärna ur och koka tills de blir mjuka. Mosa dem ihop med ghee och ät. Starta med några matskedar och öka.

Lägg till råa grönsaker. Börja med salladsblad och gurka. Börja med en liten mängd och öka. Lägg till morot, tomat, lök, kål, mm.

Lägg till frukt i grönsaksjuicen. Till exempel äpple, ananas, mango, men undvik citrus.

Steg 6

Lägg till rått, skalat äpple. Inför gradvis mer rå frukt och honung. 

Lägg till kakor som bakas med tillåtna livsmedel. Söta med honung och torkad frukt.Källa: www.gaps.me och boken "Gut and Psychology Syndrome"