Surkål


Surkål är fylld av probiotika, vitaminer, mineraler och
enzymer som hjälper matsmältningen. När man gör surkål är det viktigt att alla redskap och kärl är rena. Vitkålen skall självklart vara ekologisk.

Ingredienser
1 Vitkålshuvud
1-2 msk Flingsalt

Gör så här
1. Riv vitkålen grovt. 
2. Tillsätt salt. Massera in och låt stå en stund.
3. Banka kålen tills saft börjar sippra ut. 
4. Packa i glasburkar. Om det inte är tillräckligt med juice, tillsätt lite vatten.
5. Pressa ner så att kålen täcks av juice. Lägg ett vitkålsblad överst som håller kålen under vattenytan.
6. Låt stå i rumstemperatur 5-7 dagar. Har man svalare kan det ta upp till 2 veckor.
7. Ställ in i kylskåp. Nu är de ätfärdig. Men vill man ha en mer probiotiska produkt kan den gärna stå ett antal veckor i kylskåpet.