Älgstek med Svampsås och Bräserad Vitkål


4 portioner

Ingredienser
1 kg Älgstek
2-3 kvistar Timjan, hackat
1 kvist Rosmarin, hackat
3-4 Vitlöksklyftor, pressade
1 msk Flingsalt
Kokosolja eller smör/ghee att steka i
1 Morot, hackad
1 gul Lök, hackad
2 Tomater, mixade
0,5 st Purjolök, strimlad
0,5 l Vatten

Bräserad vitkål
0,5 Vitkålshuvud
Kokosolja eller smör/ghee att steka i
1 dl Vatten
1 msk Äppelcidervinäger
1 tsk Honung
1 msk Timjan, hackad
Flingsalt
1 syrligt Äpple 

Sås
150 g Champinjoner eller Kantareller
Sky från älgsteken

Serveringsförslag: Kokt Broccoli och Rödbetor

Gör så här
1. Sätt ugnen på 125 grader.
2. Blanda örter, vitlök och salt. Klappa in blandningen i steken.
3. Hetta upp en ugnsfast stekpanna med kokosolja eller smör och bryn steken runt om.
4. Lägg i morot, lök, tomatmix, purjolök och låt det fräsa med lite. Fyll på med vatten. Stick in en termometer i steken.
5. Sätt lock på stekpannan och ställ in den i ugnen.
6. Stek i ugn ca 1-1,5 timma. 60 grader blir rosa och 70 grader blir genomstekt. Ta ut och låt vila minst 10 minuter. Spara skyn och reducera den till hälften.
7. Strimla vitkålen. Fräs den i kokosolja eller smör/ghee i en stekpanna hastigt så att den får lite färg.
8. Häll i vatten, äppelcidervinäger, honung och timjan. Lägg på ett lock och sjud i 5-10 minuter tills vitkålen är mjuk men krispig. Smaka av med salt.
9. Skär äpplet i tunna skivor med hjälp av en osthyvel och toppa vitkålen med.
10. Hetta upp en stekpanna med kokosolja eller ghee/smör. Fräs svampen lätt och häll på stekskyn.
11. Skär älgsteken i tunna skivor och servera med bräserad vitkål, svampsås, broccoli och rödbetor.