Kefir


Kefir innehåller rikligt med laktobaciller som bidrar till en bra tarmflora. Kefir kan drickas som den är, användas i smoothies eller göras färskost av. Vill du ha tjockare konsistens, använd grädde i stället för mjölk alternativt delvis grädde. Getmjölk kan vara snällare för magen om man inte tolererar komjölk. Mjölken skall helst vara opastöriserad, men en lågpastöriserad, ekologisk och ohomogeniserad går också bra. Låt inte Kefiren komma i kontakt med metall.

Ingredienser
1-2 msk Kefirgryn
Ca 5 dl Mjölk

Gör så här
Lägg kefirgrynen i en rengjord glasburk. Burken får inte vara varm. Värm mjölken till ca 85-90 grader. Låt svalna till rumstemperatur. Häll mjölken över grynen. Lämna några centimeter till kanten. Sätt på lock och ställ i rumstemperatur. Låt stå 12-36 timmar, ej i direkt solljus. Ju längre den står, desto mer fermenterad blir den. Rummet skall helst hålla 20-22 grader. Efter 8 timmar kan man skaka runt burken försiktigt några sekunder. Gör detta några gånger under fermenteringen. Den är färdig när det börjar bli klumpar och den är tjock. Sila upp Kefiren i en glasburk. Lägg grynen i en ren glasburk och fyll på med ny mjölk. Vill man att den  färdiga Kefiren skall fortsätta fermentera kan den stå framme något dygn till innan den ställs i kylskåp. Detta ger då en dryck med ytterligare lite mindre laktos i. Förvara sedan i kylskåp i två dagar. Nu kan den konsumeras på lämpligt sätt!