Kycklingbuljong


Buljongen är central i GAPS-dieten. Den kan tillagas på en mängd sätt och grönsaker och smaksättning kan varieras efter smak. I början av dieten rekommenderas att man äter köttbuljonger. När man kommit lite längre kan man med fördel koka benbuljong. Kan man hitta kycklingfötter och vingar är det en fördel eftersom dessa innehåller mer gelatinämnen.

Ingredienser
1 Kyckling
2 msk Äppelcidervinäger
2 stora Gula Lökar
2-3 Morötter
1 stor bit Rotselleri
1 stor bit Kålrot
2-3 Lagerblad
ca 5 liter Vatten
1 Knippe Persilja

Gör så här
1. Hacka alla grönsaker grovt och dela kycklingen i delar.
2. Lägg kyckling, grönsaker och lagerblad i en stor kastrull. Spara persiljan. Fyll på med vatten.
3. Häll i äppelcidervinäger. Låt stå ca 1 timma.
4. Koka upp och skumma av. Sänk värmen och låt småputtra i 1-2 timmar. Köttet är färdiglagat när det släpper från benen. Lägg i persiljan en liten stund innan buljongen är klar.
5. Ta ur kycklingen och skär av köttet.
6. Sila buljongen. Använd allt brosk och mixa ner det i buljongen.

Benen kan nu användas för att göra en benbuljong. Koka på samma sätt men låt gärna stå flera timmar på spisen. Kycklingköttet kan användas till soppor med nya grönsaker i.