Borsjtj


Borsjtj förekommer i olika varianter i Östeuropa. Traditionellt serveras den med en klick Smetana som är syrad grädde. Syrad grädde får man genom att göra yoghurt på grädde alternativt låta kefir rinna av.

4 portioner

Ingredienser
400 g Lammbog eller Högrev, tärnat
Kokosolja att steka i
1 l KöttBuljong
3 + 1 Rödbetor, grovt rivna
1 Gul Lök, finhackat
150 g Vitkål, grovt rivet
1 stor Morot, grovt riven
2 Lagerblad
0,5 kruka Persilja
3-4 Vitlöksklyftor, rivna

Oprocessat Salt

Serveringsförslag: Syrad Grädde

Gör så här
1. Fräs kött och eventuella ben i olja i en stekpanna. Lägg över i en rymlig gryta.
2. Tillsätt buljong och lagerblad och koka upp. Låt puttra minst 40 minuter under lock.
3. Tillsätt grönsaker och persilja efter ungefär halva tiden. Spara en rödbeta.
4. Tillsätt den sista rödbetan mot slutet för att få en fin färg på soppan. Tillsätt också vitlök. Smaka av med salt. Servera med en klick syrad grädde.