1,5 - 2 kg märgben, av nöt, gärna oxsvans eller blandat
5-8 l Vatten
1 dl Äppelcidervinäger
1,5 kg köttben
Kokosolja, Ghee eller Smör att bryna i
3 gula Lökar, hackade
3-4 Morötter, hackade
1 bit Rotselleri, hackad
1 bit Kålrot, hackad
5-6 kvistar Örter såsom Timjan, Mejram, Oregano
1 knippe Persilja
Gör så här
1. Lägg alla ben i en kastrull och täck med vatten. Häll i vinäger och låt stå 1 timma.
2. Bryn köttbenen runtom i olja i en stekpanna. Lägg över i kastrullen.
3. Häll vatten i stekpannan och fräs ur allt. Häll över vätskan till kastrullen.
4. Tillsätt grönsaker och örter. Spara persiljan. Fyll eventuellt på med vatten så att det täcker.
5. Koka upp och skumma av.
6. Sjud buljongen på svag värme i 12-72 timmar. Tillsätt persiljan och sjud ca 10 minuter till. Låt svalna.
7. Sila och förvara i glasburkar i kylskåp. Det går också bra att frysa. Ta sedan bort fettet som stelnar och lägger sig på ytan.