Rödbets Kvass


Kvass är en populär dryck i Ryssland och Baltikum. Traditionellt görs den på mörkt bröd som får jäsa. Smaken påminner om Svagdricka. Här görs Kvass med Vassle som startkultur. Man kan blanda i vilken kombination av frukt, bär eller grönsaker som man vill.
Rödbetor är rikt på fosfor, järn, kalcium, vitamin A och C, niacin och fibrer.

Ingredienser
2-4 Ekologiska Rödbetor, med skal
0,5 dl Vassle eller Surkålsjuice
0,5 msk Oprocessat Salt
Vatten

Gör så här
1. Tvätta och skär rödbetorna i små kuber.
2. Lägg alla ingredienser i en 2-liters glasburk. Täck med vatten.
3. Sätt lock på eller lägg en kökshandduk över och låt fermentera i rumstemperatur i 2-5 dagar. Ställ i kylskåp. Rödbetorna går att använda till fler satser. När de börjar tappa färg kan man byta till nya rödbetor.